Foci

Feszt Blog

A fiam nem csak nagy focista, de hatalmas kütyürajongó is. A zsebpénzét vagy a fociért kapott, néhány száz forintos meccspénzeket is gondosan félreteszi, hogy aztán újabb és újabb elektronikai dolgokat vásároljon magának. Gyakran vesz ilyesmit használtan is, sőt, olyan is előfordul, hogy magának épít valamilyen kiegészítőt vagy megjavít egy-egy menthetetlennek tűnő darabot. A szobája, a fiatal kora ellenére egy igazi kábelrengeteg. Porszívózni, vagy takarítani egy igazi rémálom.

Mivel a fiam élsportoló és ez az életmód rengeteg stresszel jár, igyekszem őt kímélni. Biztosan sokan nem értenek velem egyet, de szeretném, ha azzal foglalkozhatna, amit igazán szeret, ezért nem vagyok vele szigorú, ha itthon van. Ez most, a kamasz kor küszöbén azt jelenti, hogy gyakran bizony rám marad a házimunka nagy része, sőt, még az ő szobájában is nekem kell takarítani. Pedig szükség lenne a változásra…

Nem akarok több kábelt és/vagy kütyüt!

Amíg kisebb volt, szívesebben segítettem be neki a pakolásba, porszívózásba, azoknak a helyeknek a tisztán tartásába, amit nem ér el. Mióta kamasz, inkább kényszerből teszem… Próbálom a rendre szoktatni, de közben lehetőséget adni neki a pihenésre is.

Mostanában viszont kezd nálam betelni a pohár. Az utolsó csepp az volt, amikor porszívózás közben megbotlottam a számítógép valamelyik kábelében. Hatalmasat estem, körülöttem pedig borult minden, úgyhogy sajgó bokával próbáltam megakadályozni, hogy az óvatlanságom miatt összetörjön valami. Sajnos így sem sikerült mindent megmenteni, a nyomtató lerepült a helyéről, összetörte a saját papíradagolóját és magával rántott egyet-kettőt a fiam kedvenc focis porcelán figurái közül.

A kisebb baleset után a fiam persze veszekedett, sajnálta a babáit és a nyomtatóját, követelte, hogy „fizessem ki a károkat”. De én hajthatatlan voltam. Lehet, hogy jószívű szülő vagyok, de nem engedem, hogy a szeretett gyermekem palira vegyen… Közöltem vele, hogy ezen túl maga takarítja a szobáját! Akkor biztos lehet benne, hogy többet nem botlok meg semmiben!

Házassági évforduló – a nagy meglepetés

A fiam eleinte nagyon duzzogott a takarítás ellen, úgy érezte, minden szabad idejét a házimunkával és a tanulással kell töltenie… Úgy gondoltam viszont, hogy pedagógiai célzattal be kell keményítenem.

Telt, múlt az idő, és közeledett a házassági évfordulónk. Úgy döntöttünk, ebből az alkalomból a férjemmel eltöltünk egy kis időt kettesben – a gyerek is élvezni szokta, hogy egy kicsit végre övé a lakás, így mind a ketten remekül kikapcsolódhatunk.

Utólag gyanakodnom kellett volna, hogy a fiam tervez valamit – néha órákra eltűnt a laptopja mögött, és az is furcsa volt, hogy mindig megeszi az uzsonnáját, pedig amúgy a büfé kínálatát részesíti előnyben a suliban. Az évfordulónk hétvégéjén se nagyon jött elő a szobájából, hallottam, ahogyan odabent lelkesen szerelget, állítgat valamit. Szép kis ünnepünk van, ránk se bagózik a gyerek!

Amikor délután hazaértünk, a lakásban szokatlan rend és tisztaság fogadott. Körbe néztem és határozottan éreztem, hogy furcsa üresség vesz körül. Mintha a hiányozna valami a szobából…

  • Hogy tetszik az évfordulós ajándékotok, anyu? Nem baj, ha nem láttok semmit! Nagyrészt az egész valójában láthatatlan!

Gyanakodva elkezdtem körbe vizsgálni a szoba részleteit és hirtelen azt hittem, megáll a szívem!

  • Hová tüntetted a rádiós magnómat? Mi ez a furcsa henger itt a helyén? Miért húztad ki az egér meg a billentyűzet kábeleit? Hova lett a nyomtató zsinórja? És mi ez az izé a fürdőszobában? Nem tetszett, hogy takarítani kell, és így akarsz rajtunk bosszút állni?
  • Nyugi anyu! Nem tettem tönkre semmit, a rombolás a te szokásod, úgy általában! – vetette oda flegmán a kamasz fiam.  – Lecseréltem a háztartásban a lehető legtöbb dolgot kábel mentes, Bluetooth technológiára. A henger a magnód helyén egy hangszóró. A telefonodról tudod vezérelni, ha sikerül. Nyomtatni is tudsz vele, azt is lehet a telódról irányítani. A billentyűzet és az egér is így működik, nem kell félned, hogy takarítás közben kihúzod valamelyiket. Az izé a fürdőszobában pedig egy vízálló hangszóró. Tudom, hogy szeretsz a zuhany alatt énekelni. Tehetsz be magadnak hozzá zenei alapot. Boldog évfordulót nektek!

Fogalmam sem volt, hogy honnan szedte a fiunk ezt a sok furcsa, nekem kicsit futurisztikus ötletet. Be kellett vallanom, tetszettek a megoldásai… Arra például sokat gondoltam, milyen remek lenne, ha a mobilomról közvetlenül tudnám kiprintelni a számlákat.

Sosem voltam elájulva attól, ha a fiam az interneten rendelt valamit, de kivételesen be kellett látnom, nyugodtan engedhetek neki egy kicsivel több szabadságot ebben a témakörben. Átnéztem ugyanis az oldalt, amit talált, és nagyon érdekes, ötletes módon működik.

Olyan, mint valami kalkulátor. Meg tudom adni, hogy kinek, milyen alkalomra, milyen áron szeretnék ajándékot választani, aztán különböző internetes áruházak kínálatából megmutatja a legjobb ajándéktippeket. Egész szuper megoldásokat ad, és ami még nagyon tetszik, hogy a kiválasztott dolgokat rögtön meg is lehet rendelni. Minden simán megy, mint azokon az áru-összehasonlító oldalakon, amiket a férjem szokott használni. Csak itt nem ár meg paraméterek, hanem ajándék-típusok szerint lehet választani.

Ahogy megnéztem, ez nem valami össze-vissza oldal, ahol mindenféle kelet-ázsiai csecsebecse kapható. Rendes online boltok termékeiből lehet kínálgatni, elég jó minőségű, szép és nagyon kreatív dolgokat.

Hát innen szerezte be a fiam az én láthatatlan, és be kell ismerjem, nagyon praktikus ajándékomat. Persze azért kibújt a zsákból a fene nagy igyekezet oka is:

  • Anyu, ha már nem tudsz megbotlani a kábelekben… Néha segítesz azért kitakarítani a szobámat?