Foci

Feszt Blog

A foci az egyik legismertebb sport a világon. Szinte mindenki focizik. Lányok, fiúk, vegyesen és akár hobbiként vagy versenyszerűen. Sokan állítják, hogy ez a sport inkább a fiúknak való, de egyre elterjedtebb a lányok körében is. Régebben a tornaórán gyakran fociztak a fiúk az udvaron, míg a lányok inkább a tornateremben röplabdáztak, de előfordult olyan is, hogy cseréltünk, és a fiúk röplabdáztak, mi pedig kint fociztunk. Mindegyik felállás tetszett nekem, nekem igazából mindegy volt, a lényeg az volt, hogy játszunk és élvezzük, amit csinálunk. A kötelező gyakorlatokat és az unalmas osztályozós órákat nem szerettem, de amikor játszottunk vagy éppen a fiúk a lányok ellen a közös tornaórán versenyeztek, az mindig jó volt. Nálunk nem volt semmiféle gonoszkodás egymás ellen, nem rúgtuk direkt fejbe a másikat a labdával, vagy nem löktük fel. Azonban ez más osztályban már nem így ment és ezt sosem értettem. Ezért nekik sosem szabadott egy idő után játszani a tornaórákon. Kemény gyakorlatokat kellett csinálniuk egész órán, de így legalább megtanulták, hogy nem bántjuk egymást feleslegesen.

Sokan mondják, hogy a gyerekek milyen gonoszak tudnak lenni, de szerintem a felnőttekre is igaz, hogy sokszor messzire mennek és olyanokat mondanak vagy csinálnak, amit nem kellene. Az irodában, ahol dolgozom, hallottam egyszer fél füllel egy beszélgetést. Két férfi és egy női kollégám beszélgettek az autókról. A fiúknak szent meggyőződésük volt, hogy autót vezetni jól csak a férfiak képesek, ezért vannak csak férfiak a különböző versenyeken is, mert a nők bénán vezetnek. Persze a hölgy kolléga egyből a sarkára állt, mondván, hogy ő igenis jól vezet. És hasonló gondolatok cikáztak ott egy ideig, addig, amíg a hölgy meg nem unta és inkább eljött onnan, feleslegesen vitatkozni nem akart velük.

Hasonló beszélgetést hallottam egyszer egy másik helyen is. Nem sokkal az irodában történtek után. A helyszín egy autósbolt volt, ahol a férfiak szintén ugyanerről beszéltek, sőt hozzátették azt is, hogy a nők nem értenek a szereléshez sem, nem tudják, hogyan működik egy autó, és hogy nevetséges, hogy ha az úton például lerobbannak, akkor azt se tudják, hogy mit csináljanak. Furcsának tartottam ezt a kijelentést, hiszen sok női autószerelő van a világon. Ráadásul én is ismerek számtalan nőt, akinek jogosítványa van, és nagyon jól vezet és évek óta semmi gondja nem volt. De mi van akkor, ha mi éppen ezekhez nem értünk? Azt is fel lehetne sorolni, hogy mi mindenhez nem értenek a férfiak. Ezt meg is jegyeztem nekik, amire persze válaszolni nem tudtak már, hiszen már azon is csodálkoztak, hogy az autósbolt egyik vásárlója éppenséggel egy nő.

Nem mondom, hogy úgy értek az autókhoz, mint átlagosan a férfiak, de azért nekem is van egy kis érzékem hozzá, tekintve, hogy az apukám autószerelő, és sokat tanultam tőle, miközben kiskoromban figyeltem, ahogy dolgozik. Az ő ajánlására vettem pár hónappal ezelőtt egy autót, és ahhoz kellett néhány alkatrész, amit az autósbolt kínálatából szerettem volna beszerezni magamnak. Sikerült is, sőt, találtam még mást is a boltban, amire tudtam, hogy szükségem lesz majd a közeljövőben, így azt is megvettem. Sajnos nekem nincs garázsom, így úgy gondoltam, hogy amiket vásároltam, azt apukám műhelyében hagyom, úgyis ő szereli az autót, elég, ha neki kéznél vannak a dolgok.

Régebben más autósboltban is jártam, de a mostanit apukám javasolta. Ő mondta, hogy szerezzek be itt mindent, hiszen könnyen el lehet jutni az autósbolthoz, hatalmas a választék, és még segítőkészek is az ott dolgozók. Telefonon is beszéltem velük, mielőtt odamentem volna és megkérdeztem, hogy biztos van-e náluk abból, amire nekem van szükségem. Feleslegesen nem szerettem volna oda elmenni, hiába könnyű az eljutás az autósboltig.

Apukám is itt szokott vásárolni és nagyon meg van velük elégedve, az ügyfeleinek is ajánlani szokta ezt az autósboltot, és idáig senki nem panaszkodott rá. Pont az figyeltem meg múltkor, amikor mentem, hogy tömegközlekedéssel is könnyen meg lehet közelíteni a helyet, így tényleg senki nem mondhatja, hogy olyan nagyon körülményes lenne az odajutás. Pont a legjobb barátnőm párja is most szeretne autót vásárolni. Majd ajánlom neki is ezt a helyet, mert tényleg nagyon megéri elmenni ebbe az autósboltba.