Foci

Feszt Blog

Bár a foci a kedvenc sportom, nem mindenben tudok egyetérteni a közösséggel, ami űzi. Az én gyerekkoromban egy mérkőzés mindig a kölcsönös tiszteletről és a játék élvezetéről szólt, és ezt nem befolyásolta az se, hogy ki nyer, vagy ki veszít. Pusztán azzal törődünk, hogy szurkolásunkkal a saját csapatunkat a legjobb teljesítményére tudjuk bíztatni, és a végén, ha vesztettünk, azt is tisztelettel fogadtuk.

Manapság ez megváltozott, és a legutóbbi Budapesti focimérkőzésen, amikor a vesztes csapat szurkolói kiszúrták az autógumimat, én is megtapasztaltam, hogy nem jó irányba. A meccs ráadásul elég szép is volt: a két csapat végig egymás mellett haladt, és csak a végén, a hosszabbításban rúgott gól döntötte el az eredményt.

Persze az is lehet, hogy mások ezt pont rosszul értelmezték, azt gondolták, hogy csak a szerencsén múlott az egész, és ez kényszerítette őket arra, hogy a stadionból kilépve kárt tegyenek a parkolóban álló autókban.

Én olyan balszerencsés voltam, hogy a kocsim közel volt a bejárathoz, így valaki, aki arra járt, jó ötletnek tartotta, hogy a kerékgumimba egy kést mélyesszen, hogy javíthatatlanul tönkre tegye, és engem pedig arra kényszerítsen, hogy egy autógumi árát beleszámolja a jegy ára mellé a meccsen való költésembe.

Amikor megláttam a tönkretett gumiabroncsot, természetesen nagyon ideges lettem, de tudtam, hogy nincs mit tenni: ilyen kerékkel még beülni se érdemes a kocsiba, mert nem fogok tudni arrébb állni se. Ha egy rendőr meglátna, azonnal magyarázkodhatnék, ráadásul lehet, hogy többet ártok azzal, ha egy teljesen lapos gumin megyek, mintha el se indulok.

Persze volt pótgumim, de az este közepén, egy garázsban, biztos, hogy nem álltam volna neki kicserélni. Ezért mikor a legtöbb rajongó már elment, úgy döntöttem, hogy inkább taxival utazok haza, és az autógumival csak holnap foglalkozok.

Persze ez magába foglalta azt is, hogy az elkövetkezendő pár napban az autóm nélkül, tömegközlekedéssel járok a munkahelyemre, aminek nem túlságosan örültem. De talán pont ezért, hamar elkezdtem utánanézni az autógumi áraknak, holott lehet, hogy amúgy napokig is eltartott volna, hogy rávegyem magam.

A legjobban az zavart, hogy amúgy ráadásul én egy olyan ember vagyok, aki kivételesen sokat törődik a kocsijával: én magam is meg szoktam nézni azokat a részeit, amihez értek, például az olajszintet és a kerekek állapotát is havonta ellenőrzöm. Ezzel pont azokat a tényezőket akarom elkerülni, amik amúgy megrövidítenék a kerék élettartamát, azt, hogy mondjuk túl lapos legyen, vagy túlságosan keményre legyen felfújva, és ne ragadjanak kis apró kövek a barázdák közé.

Így aztán nagyon nem örültem neki, hogy én vagyok az, aki most a munkahelyén azzal szórakozik, hogy autógumi árakat hasonlít össze. Végül azonban annyira nem bántam meg, hogy alaposan néztem utána, mert sikerült találnom egy helyet, ahol egészen olcsón, házhozszállítással hozzájuthattam a gumikhoz.

Mivel nem voltam az autóm közelében, ezért fontos volt, hogy olyan helyet találjak, ahol pusztán az autóm típusa alapján ki tudjam választani a megrendelendő autógumit – nem tudtam ugyanis leolvasni az abroncsomról a szükséges méreteket.

A házhozszállítás pedig ugyanilyen okból szintén fontos volt, hisz nem lett volna kocsim, amit használhatnék arra, hogy elhozzam. Azt pedig eldöntöttem, hogy ha már úgyis cserélnem kell, akkor az új gumit fogom felrakni, nem szórakozok a tartalékkal.

Kénytelen voltam hát megvárni a házhozszállítást, majd egy ismerősömtől fuvart és segítséget kérve elmenni a stadionhoz, és végrehajtani a cserét. A régi gumim egyértelműen menthetetlen volt, egy közel 20 centis vágással, így azt hazafele egy szervízben le is adtam, azzal együtt, hogy ellenőriztettem, hogy megfelelő lett-e a csere.

Most már csak arra kell figyelnem, hogy ilyen lehetőleg ne forduljon elő még egyszer. Sok mindent persze nem tehetek, maximum annyit, hogy óvatosan, szórakozóhelyektől és stadionoktól távol parkolok, ha nem akarom még egyszer kifizetni azt az autógumi árat, aminek elvileg évekig elégnek kéne lennie.

A focit azonban azóta is ugyanúgy szeretem, és mindent elkövetek, hogy külön tudjam választani a sportot a drukkereitől: ilyen módon én is továbbra is járok meccsekre, és élvezem is őket.