Foci

Feszt Blog

Soha nem tudhatod, kivel fogod lejátszani a következő barátságos mérkőzést. Nem nagyon szoktam beleszólni abba, hogy a mi kis amatőr focicsapatunk kivel áll össze a következő hétvégén, így most sem volt róla fogalmam, hogy kikkel fogok egy pályára kerülni. Ahogy azt sem sejtettem, hogy többet fogok szerezni azon a napon néhány gólörömnél.

Magáról a meccsről sokat most nem akarok beszélni: ugyanaz volt, mint mindig, rúgtuk a bőrt, kifutottuk magunkat, majd az egész után visszamentünk az öltözőbe, lezuhanyoztunk, és elugrottunk sörözni – a másik csapattal együtt. Lacival, az ellenfél kapusával már az induláskor hamar egymásra találtunk, főleg a hasonlóságaink miatt: mindketten háromgyerekes családapák vagyunk, akiknek életébe épp mostanában lépett be a házépítés.

melyik lakásbiztosítás a legjobb

A teljes estét végigdumáltuk ennek kapcsán, és mivel ők nagyjából 3 hónappal előttünk jártak mindenben, rendesen ki tudtam faggatni mindennel, de főleg a lakásbiztosítással kapcsolatban. Mert pontosan ezzel volt tele a fejem mostanság: nem tudtam választani a biztosítások közül, nem tudtam eldönteni, melyik lakásbiztosítás a legjobb, és hogy egyáltalán mi számít jónak? Laci elmondta, hogy ő is ugyanebben a helyzetben volt nemrég, de neki szerencséje volt, és hamar rátalált a Pannon-Safe weboldalára. Az alapján, amit mesélt róla, én is elég hamar rájöttem, hogy valószínűleg én is náluk fogok majd lakásbiztosítást kötni.

Miért voltam ebben olyan biztos? Mert gyakorlatilag Laci is mindent el tudott nekem magyarázni gyorsan és érthetően a lakásbiztosításokról. Megértettem például végre a különbséget a biztosított és a szerződő között – merthogy nem mindig ugyanaz a kettő. Ha akarom, akkor akár köthetek lakásbiztosítást bárkinek, akkor is, ha semmilyen tulajdonjogom nincs az adott ingatlannal kapcsolatban. Ha tehát én Laci házára kötnék biztosítást, akkor ugyan ő lenne a biztosított, viszont én lennék a szerződő fél.

Mindig a legrosszabbra gondolok, úgyhogy azonnal megkérdeztem Lacitól, hogy mi igaz abból, hogy a biztosító nem mindig fizeti ki a újjáépítés teljes összegét? Elmondta, hogy ilyen két esetben fordulhat elő:

Egyrészt, ha a biztosítás megkötését követő években a ház értéke megnő, de a biztosítási szerződést nem módosítod, akkor értelemszerűen az annak idején megállapított összeg már nem lesz elegendő arra, hogy a teljes károdat fedezze. Gondolok itt arra, hogy amikor megépíted a házadat X millió forintért, majd újabb Y millióért leszigetelteted, napelemeket szerelsz rá, stb. Ekkor automatikusan kéne nőnie a biztosítási díjnak, és nem azért, mert a biztosító társaságok ennyire pénzéhesek, hanem mert Te is így vagy sokkal nagyobb anyagi biztonságban.

A másik eset, hogy a ház értéke csökkent az elmúlt évek során. Ha nem volt rendesen karbantartva, ha szép lassan egyre jobban elavult, akkor a biztosító kijelentheti, hogy a kár egy részét neked kell állnod. Ahogy utólag utánanéztem, ha az épület már 75%-ban elavult, számíthatsz rá, hogy nem fognak neked mindent kifizetni, ha újra kell építeni a teljes otthonodat.

Na, pont ezek azok az infók, amikre a legtöbb helyen nem tudtam választ találni. Hogy melyik lakásbiztosítás a legjobb, arra persze ő sem tudott választ adni, de arra, hogy melyikben bízik meg a legjobban, arra igen. És végső soron nekem is erre van leginkább szükségem: hogy nyugodt szívvel bízhassam a lakásbiztosítási ügyeimet valódi profikra. A meccs másnapján már együtt böngésztük a feleségemmel a Pannon-Safe weboldalát, és végül úgy döntöttünk, őket választjuk. Sokkal nyugodtabb vagyok, mióta tudom, hogy ha végre elkészül az új otthonunk, nem kell majd attól félni, hogy a belé fektetett pénz elveszne egy váratlan lakástűz miatt.